Mit igyunk?

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. jún. 15., szer. 21:43

úgy látszik, ezzel az alkohol témával belecsaptunk a lébe :wink: :oops:

kedves vegán barátaim! tőlem mindenki úgy viszonyul az alkoholhoz, ahogy akar.

Apróság: nem hindu, hanem dzsain papok, illetve szerzetesek. ott sem mindenki.

nem tudom, mennyire értjük egymást, vagy mennyire beszélünk el egymás mellett:

ha leírom, hogy én bizony időnként iszom tejet, a vegánok szemében már buktam egy nagyot és harciasan nekem (vagy másnak támadnak) valahogy olyan vehemenciával, mint hogy én viszonyulok az alkoholhoz, vagy ahhoz a vegetáriushoz, aki bizony időnkénmt megiszik egy pohár bort :? :oops: :wink:

a mai levelezés tapasztalata:

Parsifal!!!

Ha bármit is szeretnénk KÖZÖSEN csinálni, az csak valamiféle "minimálprogram" lehet, amely természetesen nem feltétlenül rossz, de meg kell (meg lehet?) találni azt a minimális közös nevezőt, utat,m amely mentén együtt tudunk mozdulni.

lehet, hogy kölcsönösen félreértjük itt sokakkal egymást, és nagy tisztelettel elnézést kérek azoktól, akiket esetleg megbántottam de pl. (a "mai" témánál maradva ) el tudom fogadni lakto-vegetáriusként, hogy pl. megjelenünk egy fesztiválon, stb.. mint veg.hu stand, egy bizonyos értékrendet közvetítve és csak vegán termékeket propagálunk, de ideges lennék attól, ha ebbe beleférne a biobor, mert az tiszta, erőszakmentes és nem állati termék. :!: :?

de lehet, csak elbeszélünk egymás mellett...
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. jún. 15., szer. 22:11

ha leírom, hogy én bizony időnként iszom tejet, a vegánok szemében már buktam egy nagyot és harciasan nekem (vagy másnak támadnak)

Az én szememben ugyan nem buktál. Meg szerintem a többiekében sem.
Én max. megjegyezném, hogy a tejtermékek nem túl egészségesek. Én egészségügyi okokból lettem vegán, de szinte ugyanabban a pillanatban megértettem, hogy soha többé nem tudnék úgy élni, mint régen, mert felnyílt a szemem és most már tudom, hogy mivel járt az, hogy állati dolgokat ettem, mennyi (általam meg nem hallott és nem látott)szenvedést okoztam FELESLEGESEN. (mert ugye az egészséges emberi létezéshez a legmegfelelőbb táplálékok a növények)
Jablko
Törzsvendég

Hsz: 222

HozzászólásSzerző: parika » 2005. jún. 16., csüt. 0:45

na gondoltam hogy vita lesz.
bocsánat. én csak leirtam az én gondolataimat. és az én nézöpontomat.
senki nem bukik meg a szememben, vagy a vegánok szemében.
tisztelettel kijelentem, hogy nem állt szándékomban tüzet szini.
de a nawesh irását igen, provokácionak tekintettem. és valószinü emiatt irtam ilyen részletesen le a gondolataimat.

egy a lényeg: nálam semmi köze az alkoholnak a vegánságomhoz.
mégha minden nap tök részeg lennék se.

csak ennyit kellett volna irjak, de akkor valószinü nem értette volna senki meg hogy mit akarok ezzel mondani.

peace

parika a paprikás természetü, de nem gonosz:)

hogy milyen helyen programokon mit adnak enni inni nekem teljesen mindegy. a legjobb lenne, ha mindenkinek megfelelne.
tehát vegán és alkohol mentes! vagy vannak még más kizáró okok? amiröl nem tudok?

különben bevallom pont most fogalmam sincs hogy hogyan jutottunk az alkohol témára...mindegy. felejtsük el.

a közös alapnak viszont nem a minimálisnak kéne lennie hanem a maximálisnak. ha most igy az irásodat olvasom, nawesh.
mert biztos lehetsz benne, hogy egy etikai okokból vegán nem fogja a sajtot és tejet jó szemmel nezni egy közös találkozon vagy bárhol se. mert legalább is az én szemeim elött vannak a videok a megkinzott tehenelkröl és a legyilkolt borjakról.

minden jót és remélem nincsen harag.
parika
Törzsvendég

Hsz: 387

HozzászólásSzerző: Brandyke » 2005. jún. 16., csüt. 13:46

Parika!

Érdekelne a véleményed a kombucha gombáról, teáról!
Én ugyanis most ilyet iszom.
Köszi
B.
Brandyke
Néha írogat

Hsz: 21

HozzászólásSzerző: zsolidodd » 2005. jún. 16., csüt. 17:04

A bio-bort szerintem csak az egészség b**iknak találták ki.....

Vegetarianus, vegan= nem bántani más élőlényt
Absztinens= nem bántom magamat..... szerintem

Amúgy valaki dohányzik/dohányzott vegaként?
"Mennyit adott a hit, mennyit vett el a vallás
Mekkora bűn ölni, fegyvereken van az áldás"
zsolidodd
Írogat

Hsz: 155

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. jún. 16., csüt. 17:08

merthogy a dohány az növény :wink:

nem én pl. sem húsevőként, sem vegaként nem dohányoztam. nagyon nem bírom a dohányfüstöt :? 8O
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 16., csüt. 17:29

Nagyon jó, hogy felkerült a boros cikk, mert amit kiváltott, az gyönyörű. Szép dolgok kerültek felszínre...

"Ha ezen múlik, hogy hamarabb fogok meghalni, mint borivó társaink, hát úgy is jó... attól még nem fogok vörösbort inni, soha nem is éreztem szükségét." - mandula

"Szerintem minden alkohol méreg. A friss must* az jöhet minden mennyiségben." - Jablko
*/alkoholmentes, gyerekek is ihatják!/

"Én kamaszkoromban pont azért nem próbáltam ki az alkoholt, mert nem akartam, hogy "módosított" tudatállapotban legyek. Köztudott, hogy roncsolja a májat. " - Jablko

" "közkeletűen" rombolja az agysejteket" - nawesh

"Elég volt megszagolnom. Utána döntöttem, hogy én ilyet nem viszek be a gyomromba." - Jablko
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 16., csüt. 17:32

Nawesh: "ha leírom, hogy én bizony időnként iszom tejet, a vegánok szemében már buktam egy nagyot és harciasan nekem (vagy másnak támadnak) valahogy olyan vehemenciával, mint hogy én viszonyulok az alkoholhoz, vagy ahhoz a vegetáriushoz, aki bizony időnkénmt megiszik egy pohár bort."

Jablko: <b>"Az én szememben ugyan nem buktál. Meg szerintem a többiekében sem. </b>
Én max. megjegyezném, hogy a tejtermékek nem túl egészségesek. Én egészségügyi okokból lettem vegán, de szinte ugyanabban a pillanatban megértettem, hogy soha többé nem tudnék úgy élni, mint régen, mert felnyílt a szemem és most már tudom, hogy mivel járt az, hogy állati dolgokat ettem, mennyi <b>(általam meg nem hallott és nem látott)szenvedést okoztam FELESLEGESEN</b>. (mert ugye az egészséges emberi létezéshez a legmegfelelőbb táplálékok a növények) "

Parsifal: Nawesh, szerintem sem buktál!
Én "csak" azt mondanám a "nem csak növényevő" vegiknek, hogy nem vesztesz semmit: egészséget, ízt, stb., ha nem fogyasztod a tejtermékeket, van ugyanis szójatúró, növényi sajt, növényi joghurt, növényi tej, ... , viszont döntésedből kifolyólag nem fognak a tejtermelésben kihasznált állatok szenvedni. Vagyis következetesebb az általad is vallott "ne ártsunk az állatoknak" elvnek. A kizárólagos növényi koszt egészségességéről meg regényeket mondtunk már, a Napfényes kiadványában (Az egészséges életmód alapjai) elég jól összegezve van!

Az alkoholra visszatérve!
Miért nem jó vegetáriánus szempontból - sem - az alkohol?
Kezdjük az egészségnél! Kötelességünk egészségesnek lenni! Mindenkinek? Ki akar beteg lenni? Ki akarja, hogy a gyermeke beteg legyen, fájjon csak egy kicsit is neki? Ki akar ártani ? Senki. Így érkeztünk el az erőszakmentességhez. Aki nem akar erőszakos lenni, az nem lehet beteg, vagyis egészségesnek kell legyen, vagyis... törekednie kell erre.
Az alkohol "közkeletűen", "köztudottan" káros, vagyis az egészséget teszi tönkre. A mértéktelenség folytán nyílvánul meg ez előttünk, lásd alkoholisták (apám az volt!). Ettől függetlenül az alkoholos ital KIS MENNYISÉGBEN IS KÁROS; példának vehetünk egy autóbalesetet!
Tegyük fel, egy-két dl vörösbort iszik, amitől épp csak egy másodpercre kihagy, következmény egy karambol. (Nem egy példa volt már erre...) Talán meg is hal(nak), vagy "CSAK "a kórházba kerül(nek), ahol pedig minden eszközhöz, készítményhez ártatlan állatok és emberek vére tapad, állat- és emberkísérletek folytán, oltás, műtét, sugárzás, stb.
Ez az ok, hogy minden ártani nem akaró, józan eszű ember keresse meg, és minél inkább alkalmazza a legjobb EGÉSZSÉGÉT biztosító életvitel lépéseit! Nem kétséges, hogy az alkoholnak egy ilyen életvitelben nem lehet semekkora szerepe!

Ahogy a természetgyógyász, Oláh Andor dr. mondta :

<b>"Nincs olyan szervünk, nincs olyan életműködésünk, amire ne lenne káros. Fokozatosan egész szervezetüket megmérgezi, tönkreteszi. Kis és nagy adagban egyként méreg, az egyén ellenálló erejének megfelelően gyorsan vagy lassan ölő méreg.

A reformétrendben és -életmódban nincs helye a mérsékelt alkoholfogyasztásnak sem."</b>
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. jún. 16., csüt. 19:33

Nawesh, szerintem a tejivásban, illetve a tejet nem ivásban az is közrejátszik, hogy milyen az a közösség, amelyben forgunk, és emiatt is nehezebb lehet változtatni.
Arra gondolok, hogy Swamiji tanítványai laktovegák, de a Mester Indiából származik, és az indiaiak felfogása egész más a tehenekről,mint a miénk. Nem ismerem az ottani viszonyokat, de ha szentként tisztelik a teheneket, valószínűleg nem küldik a bocikat a vágóhídra, és méltó módon bánnak velük. Legalábbis így tudnám elképzelni.Sajnos nálunk nem ez a helyzet...
mandula
Törzsvendég

Hsz: 395

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. jún. 16., csüt. 19:56

Kedves Mandula!

Ez nagyon szépen összeszedett volt. Tulajdonképpen itt van az igazság.

Persze, amíg nem jártam Indiában, azt hittem, hogy a "szent" teheneket minden jóval ellátják. Aztán azzal kellett szembesülnöm, hogy sok-sok indiait nem is érdekelnek a tehenek.

Másik oldalról pl. a dzsainok külön "tehén-otthonokat " hoztak létre, ahol az öreg, mozgásképtelen, beteg teheneket gyűjtik össze az utcáról, hogy méltó, emberi :?: állati :?: módon fejezzék be az életüket.

De ha a "szűkebb" házunk táját tekinteném, akkor pl. elmondhatom, hogy a jadani AUM Ashramban sok -sok tehén (és más állat is) él boldogan, élellemmel ellátva, nem bántva. Ők bizony tejet is adnak.

Az indiai vegetárius jógakonyha nagy természetessséggel használja a tejet és a tojást nem.

Ebből a szempontból a "mi" részünkre talán egy olyan magyar tehénfarm lenne a megfelelő, amely haonló módon gondozná a teheneket.

Én 17. éve vagyok vegetárius (15 éve lakto vega) és igazán csak itt a veg.hu-n találkoztam sok-sok vegánnal és a vegán érvekkel. magam is érzem, hogy ez a következő váltás a személyes, egészséges táplálkozásomban. kell még némi lökés.

Jól írtad, hogy a közösség meghatároz bennünket, ahol forgunk. A Jóga a mindennapi életben elfogadja a tej és tejtermék fogyasztást, de Swamiji maximálisan elutasítja az alkoholfogyasztást. persze, ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan tanítványa, aki nem iszik alkoholt. De a mester anítása ebben a kérdésben világos!
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: parika » 2005. jún. 16., csüt. 20:24

Az alkoholra visszatérve!
Miért nem jó vegetáriánus szempontból - sem - az alkohol?
Kezdjük az egészségnél! Kötelességünk egészségesnek lenni!

ha igy nézzük az alkoholt akkor tényleg igazad van!
egyetértek.
de tudod az én egy deci pezsgömtöl egyszer egy évben, és talán még 3 szor egy deci bortól összesen egy évben nem fog az egészségem szenvedni...

igy nem mondhatnám hogy befolyásolja a vegánságomat.
persze ha állatjogosok a pohár után nyulnak, akkor már nem vegánok.

amúgy egy kis helyesbités részemröl zsolidodd irta:

Vegetarianus, vegan= nem bántani más élőlényt
Absztinens= nem bántom magamat..... szerintem

vegetáriánus az nem egyenlö- nem bántani más élölényt.
mert egy tehén 100% ig élni akar, hamár erre a világra kellett jönnie, hogy a vegetáriánusok és mindenevöknek legyen tejük. és mégis leölik, miután már nem annyira gazdaságos.
addig amig valaki vegetáriánus, addig nem mondható el róla, hogy ellenzi az állatok kihasználását és bántalmazását. mert a teheneket se halálra simogatják.
parika
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. jún. 16., csüt. 20:25

Az elképzelésem a szent tehenekről való bánásmódról túl idealizált volt... abban nem kételkedem, hogy a jadani Ashramban a lehető legméltóbban bánnak velük, ahogy írtad; így talán nálunk is elfogadhatóbb lenne.

Én is a veg.hu-n találkoztam elsősorban vegánokkal, a vegetáriánus ismerőseim általában fogyasztanak tejet. Nekem először az tűnt fel, hogy a szervezetem nem úgy reagál a tejtermékekre, ahogy azt egy egészséges tápláléktól elvárnám, és úgy gondoltam, ez nem fog hiányozni; csak később kezdtem utánanézni a többi oldalról. [/list]
mandula
Törzsvendég

Hsz: 395

HozzászólásSzerző: parika » 2005. jún. 16., csüt. 20:29

mandula írta:Nawesh, szerintem a tejivásban, illetve a tejet nem ivásban az is közrejátszik, hogy milyen az a közösség, amelyben forgunk, és emiatt is nehezebb lehet változtatni.
Arra gondolok, hogy Swamiji tanítványai laktovegák, de a Mester Indiából származik, és az indiaiak felfogása egész más a tehenekről,mint a miénk. Nem ismerem az ottani viszonyokat, de ha szentként tisztelik a teheneket, valószínűleg nem küldik a bocikat a vágóhídra, és méltó módon bánnak velük. Legalábbis így tudnám elképzelni.Sajnos nálunk nem ez a helyzet...

mandula, csodálatosan irtad ezt! nagyon jó!
parika
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. jún. 16., csüt. 21:17

először az tűnt fel, hogy a szervezetem nem úgy reagál a tejtermékekre, ahogy azt egy egészséges tápláléktól elvárnám

Ez nagyon-nagyon jó megfogalmazás!!! És mekkora igazság rejlik benne!
Jablko
Törzsvendég

Hsz: 222

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 18., szomb. 8:51

A környezet nagy hatással tud lenni ránk, ez igaz!

Az ünnepi borfogyasztás egy olyannak, aki elutasítja az alkoholt hasonlít ahhoz, mint ha egy vegi ünnepen enne egy kis dögöt :(

Nawesh mondta:
"ha leírom, hogy én bizony időnként iszom tejet, a vegánok szemében már buktam egy nagyot és harciasan nekem (vagy másnak támadnak) valahogy olyan vehemenciával, mint hogy én viszonyulok az alkoholhoz, vagy ahhoz a vegetáriushoz, aki bizony időnkénmt megiszik egy pohár bort "

Parsifal:
Amint már mondtuk, a mi szemünkben nem buktál. <b>Te csak magadnak, lelkiismeretednek tartozol elszámolással.</b>
De hadd mondjam el a saját példámat.

Egészségügyi okokból lettem ovo-lakto-vegetáriánus, így ismerkedtem meg az ahimszával. Azt gondoltam, hogy akkor jó és következetes ez a vega dolog, mert így nem ártok az állatoknak. De akkor jött egy cikk, hogy a tojás is potenciális élet, így annak fogyasztásával is ártok. De talán fontosabb ellenérv, hogy "el kellene lopni" az állattól! A mai fejlettségi szintünkön a lopást egyértelműen bűnnek tekintjük! Ezek után lemondtam róla.

Mondtam, "legalább a tejhez nem kell megölni az állatot". Aztán sajnálattal megtudtam, hogy csúnya módon bárddal "köszönik meg" a tehénnek a tejadást (jobban mondva "nem adja ő önként"!), és akkor még nem is beszéltünk a kegyetlen tartásról... Mondom magamnak: "Hát következetes dolog tejterméket fogyasztanom, amikor erőszakmentességről beszélek?" "Igazából nem." És mindeközben persze ezer és egy helyen művelődtem a tejtermékekkel kapcsolatban, és rájöttem, hogy mindenki csak nyer vele (az állatok, az egészségem, a környezet (értsd: Természet)), ha nem kérek a tejből. Az idő és a hatások (máris) igazolják döntésemet...
Parsifal
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: Táplálkozás