Az igazi, az isteni, az utánozhatatlan... a lecsó! (vegán)

Az igazi, az isteni, az utánozhatatlan... a lecsó! (vegán)

HozzászólásSzerző: baraka » 2011. feb. 15., kedd 12:47

Felszolgálási idő: 15 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 10 perc
Kategória: Zöldséges ételek
Fajtája: vegán

Bemutatás
A jó lecsónak több titka is van, bár rendkívül egyszerű étel...

Hozzávalók
2 főre: 6-7 db vastaghúsú paprika (Piros, zöld, narancsszín, lehet vegyesen, sőt! Erős, édes vegyesen.), 2 db kisebb, puha, lédús paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika.

Elkészítés módja
1. Vastagabb húsú paprikából készítem. És ha lehet olyanból, ami roppanós, friss.

2. Sütöm, és nem főzöm, vagy párolom.

3. A paradicsom aránya csak kb. ¼-e a paprikáénak. Annyi azért kell bele, hogy jó szaftot adjon, de ha túl sokat teszünk bele, paradicsomos paprika lesz belőle… Az meg már nem lecsó, szerintem.

4. A vöröshagymát nem sajnálom az ételből.

5. Nem adok hozzá vizet, ha nem muszáj, saját leve van.

6. A jó lecsó szerintem csípős, sőt…erős! (A lecsó igazi nyári étel. Ha erősre készítjük, az hűti a testet. Nem véletlenül olyan tüzes az összes mediterrán és trópusi „konyha”!)

7. Jó lecsót csak igazi magyar paprikából, paradicsomból és vöröshagymából lehet készíteni. Várjunk vele, míg a piacon megjelenik a hazai alapanyag. A télen, tavasszal kapható ízetlen, melegházi, külföldi hozzávalók nem alkalmasak!

A paprikát, paradicsomot megmosom, a vöröshagymát megtisztítom, leöblítem. Egy nagyobb lábast teszek föl a tűzre, az olajjal. Beleszelem a hagymát úgy, hogy félbevágom, és a tenyeremben vékony, negyed-szeletkéket vágok belőle. (Tulajdonképpen negyed-karikákra vágom a hagymát, csak nem keresztben, hanem hosszában. Vágódeszkán is lehet, ha úgy könnyebb.) Sózom a hagymaszeletkéket, és dinsztelem, kis lángon. Hozzávágom a paradicsomot is, negyedekben. (Van, mikor forróvízbe mártom, és lehéjazom. Ha sietek, ez el szokott maradni…) Amíg párolódik a hagyma és paradicsom, fölvágom a paprikákat. Nem túl vékony darabokat, kb. másfél centi széles félkarikákat szelek. Ha megvan, beleteszem őket a lábosba, megszórom kevés pirospaprikával és ha kell, utánasózok. Átforgatom az egészet a hagymával, és nagy lángon kezdem sütni, pár percig fedő alatt, hogy egy kevés levet engedjen. (Kb. 5 perc) De közben kevergetem, nehogy leégjen. Végül leveszem a fedőt, és úgy sütöm tovább addig, míg a paprika puha nem lesz. Ez nálam azt jelenti, hogy már puha, de nem tottyadt, hanem kicsit szinte még ressenős. A fedő levételétől ez még kb. 5 perc, több biztos nincs. Ez az egyszerű alap-lecsó tehát egy 10-15 perces „gyorsétel”! Emellett ízletes, olcsó, egészséges - kalóriában a 0-hoz áll közel - , igazi fogyókúrás gyönyörűség!l azért is fantasztikus, mert rengeteg variációja van. Ehetjük friss kenyérrel, főtt krumplival, nokedlivel, tarhonyával, túrós csuszával, rizzsel. Nyáron tehetünk bele padlizsánkockákat, cukkiniszeleteket, csillagtököt. Húsevők készíthetik szalonnával, kolbásszal, virslivel, süthetnek hozzá natúr szelet húst… Üthetünk rá tojást, tehetünk rá tejfölt…szóval, ki hogy szereti. (Én legjobban ezt a natúr-lecsót szeretem, friss kenyérrel, jó erősen, tüzesen!)

Forrás: közkincs
Beküldte:: baraka , június 17. 2008 - 23:08:03
baraka
Írogat

Hsz: 164

Vissza: Zöldséges ételek