Szója - jó vagy roszz?

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Sz

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 16., kedd 16:48

Mostanára már annyi mindent összeolvastam a szójáról, hogy nem tudom eldönteni, hogy jó e vagy sem. Nektek mik a tapasztalaitok? (Persze eddig mindig génkezeléstől mentes szóját vettem.)
flower
Grafomán

Hsz: 786

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 16., kedd 17:35

Hi!
Huhh, ez a szója tényleg jó téma. Amit én tudok róla, hogy tartalmaz egy tripszin-inhibitor anyagot, mely gátolj a a tripszin enzim működését. (tripszin kell a fehérjék emésztéséhez). Ez azonban hő hatására bomlik, de a sok cikk szerint nem teljesen. Amit még hallottam, hogy ezt a tartalmat viszont mérik Mo.-n!? (Nem biztos, de esetleg TIU-val rövidítik ezt a mérőszámot?)Ezen kivül a fittoösztrogén szerü, "hormonjellegü" anyagról hallani még ill. valami phytinsav ami a calcium felszívódását gátolja.
Én ritkán tofuként ill. szójatejként azért fogyasztom. Kiegészítőként szvsz nem lehet annyira rossz, ha több millióan eszik keleten. Kinában úgy fogyasztják, hogy a nyers szójababot kövek közt ledarálják és a kifolyó "szójatej"et használják. Érlelik, mint egy sajtot, tofunak, így a a tripszin-inhibitor ill. a többi egyéb nemkivánatos anyagok lebomlanak (nem tom, hogy mennyire. Valszeg. nem 100%-osan?). Az extrudált "nyugati" szóját viszont nem szeretem. Az egy csomó ipari eljáráson keresztül megy.
gilice
Írogat

Hsz: 67

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 16., kedd 18:24

Erről van szó!

Lehet szóját enni, de nem nélkülözhetetlen, ahogyan ezt is állítják néhányan (valahogy így: Ha nem eszel húst, egyél szóját!).

Mindenképpen a természetesebb eljárással készítettet kell választani, ezeket a tofuféléket, (nem a sült tofut), szójaszószokat, leginkább pedig a babot, és a csírát.

Én gyakorlatilag nem szoktam enni.

Nó genetikai modifikáció! :)
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 16., kedd 19:46

amikor vega lettem, (szüleim teljesen összeomlottak :wink: ) rengeteg szóját készített nekem az anyukám.

Elsősorban szójaoörköltet.

Brutális étel. nem is igazán szeretem.

Mi is tofut eszünk időnként, bár Sára lányunk szójaérzékenysége miatt mostmár csak titokban :D

Amennyire tudom, pl. a Nestlé szinte teljes egészsében génkezelt szójból készült csokoládékat forgalmaz :evil:

Szóval tofu.

Bár én elég lusta vagyok :roll:

elvileg otthon is egyszerűen le lehet készíteni.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 17., szer. 13:34

Köszi a válaszokat. Én is tofu párti vagyok, de nem füstölt tofu... kész vagyok amikor a reform boltokban ott van a természetes füstaroma meg ilyenek. Szóval ott is nagyon meg kell nézni minden címkét. Mútkor bio tofu-t vettem. És rá is volt írva, h ellenőrzött öko gzd.-ból szárm. Meg a Provamel termékeit, ezek nem génkezeltek. Illetve csak a szójatejet szoktam néha.
Azt olvastam, hogy Japánban, ahol ugye sok tofut esznek, a nőknek nincsenek hőhullámaik a változókorban, sőt nincs is szavuk erre. Ez a fitoösztrogén hatása. Meg a buszsofőröknek szintén Japánban kötelező naponta miszólevest enniük, mert mentesíti a szervezetet a nehézfémektől.
A nálunk kapható szójakockák és társaik meg mind a szójaolaj készítés melléktermékei.
De a vegetáriánus.hu-n meg olvasható egy cikk a szójatermékek káros hatásairól... alatta meg ott van egy cikk, ami meg a tofut dicsőíti.. http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/szoja.htm
http://www.vegetarianus.hu/irasok/huvelyesek/tofu.html
flower
Grafomán

Hsz: 786

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 17., szer. 18:32

Erről jut eszembe, szerintem szkeptikusnak kell lenni ezekkel az ismeretlen eredetű ajánlásokkal, mert itt pénzekről van szó, nem önzetlenségről, egészségről,... I hate Nestlé and friends, C-C, McHalsz, ...
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 19., pén. 17:46

Amikor megláttam a füstaromát , én is lehidaltam :roll:
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 21., vas. 21:40

Olvasgattam a témában és ami negatívokt írnak a szójáról, abból sok hasonló anyag más hüvelyesekben van. "Nem eszik annyira forrón a kását":) Egy vegyész véleménye szerint is igazából fittoösztrogénnel van igazán a baj, ami egy női hormonszerü anyag. Szerintem csak nem kell tulzásba vinni.
A füstölt tofu szerintem finom!:)A füstöléssel az a gond, ahogy én tudom, hogy mikor pl.: a húsokat hagyományosan füstölik, a húsból kicsepegő zsír rácseppen a parázsra alatta és annak égéseből keletkeznek karcinogén anyagok. Bár azért jobban belegondolva a füst tulajdonképp égési melléktermék.
A füstaroma tényleg durva én is láttam, bár nem néztem meg miből van. Lehet, hogy füstből?:)
gilice
Írogat

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 21., vas. 21:42

..más hüvelyesekben is van. ....
:roll:
gilice
Írogat

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 26., pén. 1:00

Találtam egy cikket a szójáról.

http://www.harmonet.hu/cikk.php3?rovat= ... yh%C3%A1ja

Azt hiszem, húst fogyasztó honfitársaink közül sokan nem is tudják, hogy a húsételekbe bedolgozva mennyi szóját megesznek :wink:
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. dec. 3., pén. 2:26

Mire jó a szója! :) 1 kis bulvár :)

http://velvet.hu/test/tofu1202/
gilice
Írogat

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 30., csüt. 1:43

mivel Sára lányom szójaérzékeny, teljesen száműztük az othoni konyhából a szójatermékekekt.

Karácsonykor vegetárius rokonoknál voltak (Sára külön vega menüt kapott), mi meg tofuragulevest ettünk és szójavagdaltat (szójakockából)

Nagyon finom volt minden, de az ebéd után gyakorlatilag alig bírtam megmozdulni... Nehéz étel a szójakocka...
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. dec. 30., csüt. 18:09

A kislányod mindig "külön menüt" étkezik?
Gondolom nem, mert ez lelkileg sem biztos, hogy túl jó, ha érted mire gondolok, és ha lehet véleményem.
Ja, nehéz a szója.
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 31., pén. 0:02

Nem, természetesen otthon családilag (mindhároman) ugynolyan vegetárius (jelen esetben abszolút szója mentes) menüt eszünk :lol:

Igaz, három éves, de ma este is tevékenyen részt vett a pogácsasütésben....(Elfogult apuka :wink: )

A karácsonyi családi program speciális volt, mert dédmama, nagyszülők, sógorok, komák voltunk együtt úgy 12-en.Ebből négyen nem vegák. A sógoromék próbáltak valamilyen abszolút vegetárius, de a "hús illuzióhoz" közelítő menüt kitalálni, ezért döntöttek a szója mellett. S korrketen Sárának szójamentes ételt főztek...

A múlt héten a szüleimnél disznóvágás volt (természeteSEN NÉLKÜLÜNK.. :cry: ) pár nappal később mentem ki a szüleimhez és éreztem a halál jelenlétét. Szőrnyű érzés volt...
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: gilice » 2005. jan. 19., szer. 12:32

Sziasztok!
Kicsit henyéltem az ünnepek alatt, után:) Ugyan most nincs túl sok időm, de gondoltam ezt beírom. Kínában a szójaszósz előállítására gyakran használnak emberi hajból előállított "ciszteint". Nemrég olvastam és szakik is megerősítették az infót!
http://mdn.mainichi.co.jp/waiwai/0411/1117soysauce.html

Ja, tofu előállítására meg gipszet! (itthon)
gilice
Írogat

Következő

Vissza: Táplálkozás