vallásos vegetáriusok

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

vall

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. okt. 19., kedd 11:43

Talán ejteni kelleen néhány szót arról is, hogy ki hogyan éli meg a vallást (vallását) és a vegetárius életmódot együtt. vannak-e konfliktusai, összeegyeztethetőnek tartja-e stb...

Kíváncsi lennék a tapasztalatokra, véleményekre.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. okt. 21., csüt. 17:37

Óvatosan kell fogalmazni. Azért mert bonyolult a téma? De hisz a nagy dolgok egyszerűek, nem? Vagy csak mi bonyolítjuk? Egy kicsit átgondolom a témát és reagálok. Addig is minden jót.
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 24., szer. 18:34

Én reformátusan lettem keresztelve, de nem vallásgyakorló családban nőttem fel. Gyermekkoromban szeretem a Könyvek könyve című rajzfilmet a bibliai történetekkel. Beírattak hittanórára, egyszer bevittem egy zenélő karácsonyi Jézuskás könyvecskét. Irónikus. Amikor kötelező olvasmány volt a Biblia, nem olvastam el. Hogyan is lehet ezt így elvárni?

Vegetáriánus ismeretszerzésem egyik szerzőjének vallási témájú könyveit olvastam (a kozmoterápiás Edmond B. Székely), így megismerhettem az esszénusokat és az ő életmódjukat, valamint a jelenlegi elfogadottal bizonyos tekintetben ellentmondó történelem ismertetést, amelyben például az esszénus Jézus vegetáriánus.
Az esszénusok életmódja oly annyira egyszerű és természetes, hogy nap, mint nap bizonyítékot találhat az ember annak helyességéről és rendeltetésszerűségéről. Ezzel így vagyok én is.
Az igazságnak nincsen konfliktusa a vegetáriussággal, természetesen. De az általam nem mélyen ismert többi vallásnak sincs ellentéte a vegetáriánussággal, amennyiben következetesen értjük a dolgokat.

Edmond B. Székely, az esszénusok életmódját és gyógyító tevékenységére építi a kozmoterápiát, ezt az örök érvényű, működő gyógyító terápiát. Ezekről a következő könyvekből értesültem.
Hadd idézzem az ajánlókat:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Esszénus Béke Evangélium Első könyv
Ez az ősi arámi kézirat feltárja Jézusnak a nap, levegő, víz és élő táplálékok természetes gyógyerejével kapcsolatos tanításait, és fényt derít a korai kereszténység és az első és második századi Esszénus közösségek értékrendjére és terminológiájára. Ez a Gustave Doré rézkarcaival illusztrált gyönyörű kiadás több mint hárommillió példányban kelt el egyedül az Egyesült Államokban, minden kereskedelmi reklám nélkül.

Esszénus Béke Evangélium Második könyv - Az esszénusok ismeretlen könyvei, és
Esszénus Béke Evangélium Harmadik könyv - Az esszénus közösség elveszett tekercsei
Ez a gyönyörűen illusztrált két könyv negyven év állhatatos mukásságának eredménye. Néhány a könyvek legfontosabb fejezetei közül: Énok látomása; A Föld Anya és a Mennyei Atya; Angyalok tana; Az Esszénus Jézus könyve; A hétszeres béke a testtel, a szellemmel, a közösséggel, az emberiséggel, a korok bölcsességeivel, és a Földi és Mennyei Birodalommal; Jelenések Esszénus könyve; A hétszeres eskű; A Szent Törvény; Angyali Birodalom; A Közösség; Magasztaló és hálaadó zsoltárok; Siralmak; Próféciák.

Esszénus Béke Evangélium Negyedik könyv - A kiválasztott tanításai
A Vatikáni Titkos Levéltárban talált ősi arámi kézirat egy másik része. Jézus és az Esszénus Közösség Öregjeinek különlegesen szép szavai a remény és az inspiráció üzenetét hozzák félrevezetett korunk eltévedt emberének.

Az Esszénus Béke Evangélium felfedezése
Az Esszénusok és a Vatikán. A könyv, amely végre választ ad az Esszénus Béke Evangéliummal kapcsolatos kérdésekre. Az egyik legfontosabb és legvitatottabb művek egyike, amit valaha is publikáltak. Kövesd az Esszénus evangélium történetét a Forrástól (az esszénusoktól), a Folyóhoz (Szt. Jeromoshoz), a Folyamhoz (Szt. Benedekhez), eljutván az Óceánhoz (Szt. Ferenchez). Olvasd a szerző életrazi összegzését, amint elmeséli csodálatos kalandjait a Vatikáni Titkos Levéltárban, a felejthetetlen Mercati Mester irányítása mellett. Amikor befejezzük a könyvet, az az érzésünk támad, mintha elvesztünk volna kétezer évre, mint Dante a sötét erdőben, és szívünk a hazatérés örömével telik meg.

Az Esszénus Jézus
Egy újraértékelés a Holt Tengeri Tekercsek alapján. A könyv tartalmazza a Hegyi Beszéd Esszénus értelmezését, és egy felejthetetlen esszét a Karácsony jelentéséről. Jézus szavait senkiéhez nem hasonlíthatóan ismételték az emberiség kétezer éve során, mert azokat kimondva valódi életerő tölti meg a lelket.

Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jan. 27., csüt. 18:52

Mostanában olvastam el Nagy Bandó András könyvét a Fordított teremtést, és András II.könyvét a Kútásót.

Komoly értékekkel bír a könyv, gondolok itt például az alábbi témákban írott gondolataira. Jó kis gondolatébresztő mű.

- Jézus emberi volta, nem pedig Istenségé
- a Biblia valótlanságai
- az egyház (vallás) megbocsátható? bűnei
..
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2005. jan. 27., csüt. 22:43

Az összes vallás egy rakás szar. Semmi szükség templomokra, vérszívó inkvizítor, pedofil, buzi papokra, önsanyargató szentekre.
Jézus jó fej volt, csak sajnos a katolikus egy márkát csinált belőle. Majmolja mindenki. A Biblia is egy hazug baromság.
Isten bennünk van. Csoda maga az élet és a létezés!
flower
Grafomán

Hsz: 786

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. jan. 27., csüt. 22:57

Flower!

Eddig még nem olvastam tőled ilyen hozzászólást :?: :?

Ha neked nem is jönnek be a vallás/ok, másnak még gyógyír lehet

Amellett, hoyg isten valóban bennünk van...
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. jan. 28., pén. 9:48

meg tudom érteni flower véleményét. szvsz a katolikus egyház az elmúlt pár száz évben igencsak lejáratta a keresztény vallást, és ennek megnyilvánulása flower véleménye. és nagyon sokan így gondolják, nézzük csak a keresztes háborúkat, a búcsúcédulákat, stb... nem csodálom, hogy az emberek hite megrengett a vallásokban.
szerintem ha valaki hisz, akkor ahhoz nem kell templom, egyház, pap, mise, semmi. ez csak a körítés, a lényeg bennünk van.
Norci
Grafomán

Hsz: 826

HozzászólásSzerző: flower » 2005. jan. 28., pén. 16:34

Nawesh!
Talán mert eddig nem írtam a vallás topicba... :lol:
Én nekem nincs semmi bajom azokkal, akik úgymond "vallásosak" csak engem haggyjanak békén! Ennyi. :!:
Nálunk mindig ez a katolikus hülyítés ment. Meg Isten megbüntet, meg Biblia.. meg bűn, meg ilyenek.. ezt hallottam kiskoromban mindig. A múlt nyáron meg voltam egy ismerősöm templomi esküvőjén, ahol a vőlegény már régen csalta a leendő feleségét már eljegyzés után. (ezt biztos forrásból tudom) Aztán meg farizeuskodik a templomban ... na ezt neee! A papok is úgy tudnak nézni! Nagyon gonoszul. Nekem soha nem volt szimpatikus egyik vallás sem. Mindig kételkedtem és soha nem fogadtam el semmit, más véleményét, mielőtt utána nem jártam volna.
Meg a papi nőtlenség, (már ami a katolikusokat illeti) ... hogy kérhette "Isten" a férfitól, hogy ne legyen valojában férfi? Ez teljesen abszurd!
i don't like this

Üdv.
flower
Grafomán

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. jan. 28., pén. 17:24

Azt hiszem, nem kell, hogy fogadatlan prókátora legyek sem a katolikus vallásnak, sem más vallásnak/egyháznak.

Személyszerint számomra óriási megnyugvást ad és erőt, hoyg vallásosnak mondhatom magam. Bár mióta a lányom megszületett és 3 műszakban dolgozom, azóta nem vagyok/vagyunk heti templombajárók....

Amire szerintem ügyelni kell/ene, az az általánosítás elkerülése. Olyan ez, mint amikor megtudják húsevő embertársaink, hogy vegetáriusok vagyunk és olyan lesajnálóan néznek. Mi vagyunk a hülye fűevő kecskék... vagy amikor bemegyek a gyógyszertárba és kérek egy homeopatikus szert. Érdekes nézni a diplomás gyógyszerész hölgy szemét, ahogy megveten elmegy a homeopatikus szerért. Horribile dictU egy szer, amely használ, pedig nincs is káros mellékhatása. Vajon mi is (vegák) általánosítsunk, hogy minden vallás és vallásos ember eszement?

Biztos vagyok benne, hogy Jézus nem azért jött el a földre, hogy egyházat alapítson. Volt már (akkor is) elég egyház. Nem kellett mégegy. Ám az is biztos, (ha a katolikus egyházat nézzük), hoyg számtalan bűne ellenére az Úr mindig küldött olyan emereket, akik Jézus tanítását képviselték. Elég talán a vegetárisu egyiptomi remetékre vagy a vega Assissi Szent ferencre gondolni. és ők ízig-vérig katolikusok voltak...

A papok (katolikusoknál) kb ezer évig nem feltétlenül voltak nőtlenek. (csak a szerzetesek). Igazán történelmi okai (mégha nem is olya pozitívak voltak) a cölibátus bevezetésének. Egyébbként ha nem lenne a cölibátus, talán magam is szívesen elmennék papnak 8O

Ám a cölibátus (katolikusoknál, buddhista, hindu szerzeteseknél, stb..) önkéntes döntés. nem könnyű, de ezzel az egész világ a családja lehet :roll:

Bocs, ezek csak úgy eszembe jutottak.

és nagyon-de nagyon boldog lennék, ha a nagy keresztény egyházak komolyan vennék Jézus szeretet parancsát és a ne ölj elvét..
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2005. jan. 29., szomb. 15:22

Hát igen! A "ne ölj" nagyon fontos parancs. Egyet is értek vele. A sok úgymond katolikus "jó keresztény" meg eszi a pulykát karácsonykor...a szeretet ünnepén (meg máskor) eszükbe se jut hogy vajon hogy kerülhetett az asztalra... pedig ha tudnák.. hát ölés által!... vagy az állat nem számít :?:
Jézus meg is mondta, hogy ne engem kövessetek, ne utánozzatok engem, ne csináljatok egyházat a tanításaimból.. erre mit csináltak..?

A patikákban csak úgy lehet recept nélkül kérni homeopátiás gyógyszert? Ez érdekelne engem is. Ezt nem tudtam.
..és nem minden vallásos ember eszement.. ! Rád nem is mondtam semmit.
:D
flower
Grafomán

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. jan. 29., szomb. 16:40

Nem is vettem magamra :wink:

Amikor Sri Mahaprabhujit

http://www.joga.hu/lineage/index.html#S ... haprabhuji
megkérdezték, miért nem jár templomba és szent helyekre, akkor azt válaszolta, hogy Isten bennünk van. Azért, hogy találkozzunk vele, nem szükséges templomba járni.

talán csak akkor érdemes, ha valóban a legfennősbel akarunk társaslogni és nem mást kritizálni :?

Szegedene legalább két helyen lehet homeopatikus szereket kapni, csak a lényeg, hogy az ewmber tudja pontosan mit szeretne, merta gyógyszerészek nem fognak segíteni.

Másrészt amiért én szomorú vagyok, hogy nincs homeopata háziorvos. Aki foglalkozik ezzel a módszerrel, csak súlyos ezrekért magánrendelésbe...

nyissunk egy homeopata topicot?
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2005. jan. 30., vas. 14:45

Nyitni kéne egyet.. :idea:
flower
Grafomán

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. feb. 2., szer. 18:43

Reggel elmetornáztam: Futtattam az eszmétmet...

nawesh: "nem vagyok/vagyunk heti templombajárók..."

Parsifal: Érdekelne, hogy hiányzik a templombajárás (úgy ahogy van)?
------------------------------------------------------------------------------
nawesh: "Biztos vagyok benne, hogy Jézus nem azért jött el a földre, hogy egyházat alapítson."

Parsifal: Az a baj ezzel a megfogalmazással, hogy e mögött sokan mesebeli dolgokra gondolnak, amilyeneket az evangélisták, az egyház, stb. festettek az emberek elé. Mint a szűztől fogantatást, csodák, stb. Az esszénus evangéliumok, a józan ész és hasonlók segítségével azonban helyretehetők ezek a hibásan értelmezett képek. Konkrétan a "jött el a földre" kifejezésre gondoltam.
nawesh: "Ám az is biztos, (ha a katolikus egyházat nézzük), hogy számtalan bűne ellenére az Úr mindig küldött olyan emereket, akik Jézus tanítását képviselték."

Parsifal: Mondjuk, az Úr küldte őket, igaz. De az Úrnak az egyházhoz semmi köze nem volt akkor. Most sincs...
nawesh: "Elég talán a vegetárius egyiptomi remetékre vagy a vega Assissi Szent ferencre gondolni. és ők ízig-vérig katolikusok voltak..."

Parsifal: Ízig-vérig nem volt más választásuk, mert különben máglyán, stb. végzik. Mint ahogy Ferenc halála után megannyi, az Ő életvitelét és szabálybetartását szigorúan követni akaró ferences, akik halállal lakoltak rendtársuk iránti hűségükért. Pápai áldással...
nawesh: "Ám a cölibátus (katolikusoknál, buddhista, hindu szerzeteseknél, stb..) önkéntes döntés. nem könnyű, de ezzel az egész világ a családja lehet "

Parsifal: Nem kell ahhoz papnak lenni. Ha úgy akarod, minden és mindenki a testvéred. Mint ahogyan azt (esszénus) Jézus is tanította.
nawesh: "és nagyon-de nagyon boldog lennék, ha a nagy keresztény egyházak komolyan vennék Jézus szeretet parancsát és a ne ölj elvét.. "
flower: "Meg a papi nőtlenség, (már ami a katolikusokat illeti) ... hogy kérhette "Isten" a férfitól, hogy ne legyen valojában férfi? Ez teljesen abszurd! "

Parsifal: Így gondolom én is. A cölibátus emberi alkotás, nem isteni. Közben persze a régi pápuskák meg egyházi méltatlanságok szobára hívtak...
Norci: "szerintem ha valaki hisz, akkor ahhoz nem kell templom, egyház, pap, mise, semmi. ez csak a körítés, a lényeg bennünk van."

Parsifal: a lényeg bennünk van
nawesh: "Ha neked nem is jönnek be a vallás/ok, másnak még gyógyír lehet "

Parsifal: gyógyír? milyen szempontból? megnyugtatni a lelket? ha... ennyi évszázad után akkor most egy makk egészséges társadalomnak kellene lennie, nem? inkább becsapás és önbecsapás volt minden. szerencsére az esszénusok igazi tanításai a fényt hozzák a sötétbe, és magyarázatot minden kétségre.
nawesh: "Amellett, hogy isten valóban bennünk van... "

Parsifal: "a Nagy Bandó András is pont ezt mondja, méghozzá úgy, hogy mi teremtjük, és a sajátunk. Szerintem azonban ez a lelkiismeret, amit felismerünk. Ez van bennünk, velünk. Isten "kint" van, amennyiben úgy tekintünk rá (arra), mint az esszénus testvérek, vagyis a szent törvényre, a kozmosz és a természet törvényeire. Aztán ezt már hasonlíthatjuk Atyához, mint Jézus (magyarosan ~Győző) is, így könnyebb példabeszédekben megértetni a útmutatásra éhezőket.
flower: "Az összes vallás egy rakás szar. Semmi szükség templomokra, vérszívó inkvizítor, pedofil, buzi papokra, önsanyargató szentekre."

Parsifal: Ezek az intézmények hierarchikusak. Ez a Testvériségtől távol áll. "Az összes vallás egy rakás szar." Semmi szükség templomokra, papokra, akik között nem "szabadna"/"szabadott volna" lennie inkvitítoroknak, pedofiloknak, buziknak. Az önsanyargatás szintén távol áll a Jótól.
flower: "Jézus jó fej volt, csak sajnos a katolikus egy márkát csinált belőle. Majmolja mindenki. A Biblia is egy hazug baromság.
Isten bennünk van. Csoda maga az élet és a létezés! "

Parsifal: Ez tetszik, végre egy emberszámba vétel: "Jézus jó fej volt".
Újraértékelést kell végeznünk a hiteles (működő, valóságos) jézusi és esszénus tanítások szellemében. Így felismerhetjük a múlt és a jelen dolgaiban a Törvénnyel összhangban levő szeretetet, annak hiányát, és következetesek lehetünk a Jóhoz.
A Biblia meg van fertőzve, még ha van is benne igazság (van), a sok kétséges, meseszerű, valótlan elem a mű hitelét veszi.
"És Jézus válaszolt:
-Ne a szentírásokban keressétek a Törvényt, mert a Törvény az Élet, az írás pedig halott. ... A Törvény az Élő Isten élő szava az élő prófétákhoz, az élő emberek számára. Mindenben, ami él, bele vagyon írva a Törvény.
-Megtaláljátok azt a fűben, a fában, a folyóban, a hegyekben, az ég madaraiban, a tenger halaiban; de mindenekelőtt önmagatokban keressétek azt. Ezért, bizony mondom néktek, hogy az összes élő dolgok közelebb vannak Istenhez, mint az írások, amelyek élet nélküliek. Isten azért teremtette az Életet és minden élő dolgokat, hogy azok örökkévaló szóval tanítsák az embert, az Élő Isten törvényeire. Isten nem a könyvek lapjaira írta a törvényeket, hanem a ti szívetekbe és a lelketekbe."
Esszénus Béke Evangélium Első könyv

"Csoda maga az élet és a létezés!" - flower
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2005. feb. 4., pén. 17:05

Látom egyetértesz velem!
:D Most olvastam el az essz.bk.evang.-ot . jó hosszú,de megérte. Mindent tisztán látok már! *My eyes are open* :!:
Kösz érte! (másmint hogy írtad h olvassuk el) ki is fogom nyomtatni és elolvastatom a párommal meg familyvel.
csak egy kérdés: soha sem tudtam igazán,hogy mi az a paráználkodás...
mindig úgy tanították, hogy szerelmeskedés..
de gondolom nem, hanem pedofil,homo,sadomazo,stb... aberrált dolgot jelent
nyilván nem azt hogy a szerlmemmel nem szerelmeskedhetek..
ugye?? 8O :D
flower
Grafomán

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. feb. 5., szomb. 9:36

Paráználkodás? Szerintem az, amit te is írtál, és hogy a párunkat ne csaljuk. Összeszedjük mi ezt, meg várom nawesh és a többiek hozzászólását is. Szerelmesek szerelme szerelmeskedéssel teljes. Mint a búza is korpástul teljes.
Parsifal
Grafomán

Következő

Vissza: Vallás, spiritualitás