VAS - kinek van szüksége rá?

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

VAS - kinek van sz

HozzászólásSzerző: tami » 2008. aug. 6., szer. 18:19

A vegafood magazin írja:

"Mindannyiunk számára ismertek azok a vélemények, melyek - különösen vegetáriánus táplálkozást folytatók esetén - a vashiány kialakulására figyelmeztetnek...

...A dilemma, hogy valóban olyan nagy a vashiány kialakulásának veszélye, mint azt korábban hangsúlyozták, és valóban szükségünk van vaspótlásra, vagy óvatosabbnak kellene lennünk kiegészítőként történő fogyasztásával.

Valószínűnek látszik az az elképzelés, miszerint a fogyasztásra ajánlott vasmennyiség korcsoportok, nemek szerint eltérő és egyéni igényeket is tükröz."
tami
Grafomán

Hsz: 666

HozzászólásSzerző: akralgob » 2008. aug. 6., szer. 19:43

Kismama létemre sokszor belebotlok abba, hogy most aztán tönkreteszem születendő csemetém életét, stb, stb, stb, ebbe most nem is mennék bele.
De: a kismamáknál - egy könyvben olvastam -, hogy a vas és hemoglobinszint esetében teljesen normális, ha alacsonyabb értéket mutat. Szerintem meg éppen nem! Sokan elkönyvelik, hogy a kismamák vérszegények, mert megnövekszik a vér mennyisége, de ezt nem követi a hemoglobin és a vas szintjének emelkedése. És ezt teljesen természetesnek is veszik. Pedig ha egy kisembert növeszt az ember a pocakjában, akkor a vérképző táplálék szerintem fontos. Ha nem is eszik kettő helyett, de két ember vérellátását kell biztosítania megfelelő módon.

(Átlagembernek a normális szintek:
hemoglobin: 12-16 g/dl; (120-155 g/l)
vas: 7-27 umol/l.

Várandós értékek:
hemoglobin: 11,5-12,3 g/dl,
vas: csak annyit írnak, hogy "csökkent érték" :roll: )

Erre még jön hozzá, hogy a vega kismama meg desőtpláne vashiányos, hiszen nem eszi a finom vörös húsokat...

Várandósságom 16. hetében:
hemoglobin: 135 g/l,
vas: 24,4 umol/l

Várandósságom 24. hetében:
hemoglobin: 136 g/l
vas: 19,1 umol/l

:roll:
akralgob
Írogat

Hsz: 116

Vissza: Táplálkozás